Huovutettu hattu

Mervi Liikala 25.04.2009 04:32:05

   ... hattu ennen huovuttamista ... ... hattu valamiina ...
Huovutettu hattu
... ja omassa päässä ...

 

 

Pikkusisko on iha mahottoman kätevä käsitöissä ja minäki aina innostun kun nään mitä se on tehny. En vaa oikee innossani malta  lukea ohjeita riittävän tarkasti. Kiire vaa tehä eikä joua sitte siinä oikee lukemaan. Äiti on kahtokaas opettanu, että sitä pitää tehä eikä meinata... Wink

Tämäki hattu synty sitte vasta kolomannella yrittämällä. Ensimmäinen hattu huopu omassa pesukoneessa iha liian pieneks, vaikka sitä kuinka yritin venyttää. Toisee hattuun tein silimukoita sitte vähä enemmän ja niin se jäi äitin pesukoneessa huovutettuna liian isoks ja sen lisäks puoliskat jäi vielä toisiisa kiinni (ei ollu pussia sisällä). Kolomannella yrittämällä tein saman määrän silimukoita ku tokaan ja huovutin omassa pesukoneessa. Siitä tuli tämä. Kalliikshan tämä kokeilu tuli kolominkertasella lankamäärällä, eikä tulos mikää huippuphieno oo. Vähä se o erikoise malline, niinku minäki Kiss Hopeinen koriste on tehty ohuesta rautalangasta jotenki vaa sinne tänne vääntämällä.


OHJE HATTUUN:

Koko: aikuinen

Langanmenekki: 150 g Novita Huopanen-lankaa.

Puikot: Novita pyöröpuikot ja sukkapuikot nro 8-10 tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

Sileä oikea neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein. Sileä oikea neule tasona: Neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Tiheys:

12 s ja 15 krs sileää neuletta = 10 cm.Hattuun on laskettu kutistumisvaraksi 40 % ylimääräistä väljyyttä.

Neulo näin:

Luo 94 s ja neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena. Kun kpl:een korkeus on 40 cm, päätä kaikki s:t kerralla. Ompele päälaen sauma. Leikkaa 6 kpl noin 40 cm pitkää langan pätkää Novita Huopasesta. Pujota kummankin hatun kulmaan 3 kpl lankoja (pujota langat vähän erilleen toisistaan etteivät ne huopuisi yhteen): taita lanka kaksinkerroin, vedä lanka taitetusta päästä hatun kulman läpi, vedä avoin pää taitetun läpi ja kiristä.

Viimeistely:

Huovuta hattu pesukoneessa. Käytä 40 asteen kirjopesuohjelmaa ja tavallista pyykinpesuainetta. Laita hatun sisään muovia tasona, esim. vaalea muovipussi. Ompele pitkillä puuvillalankapistoilla pussi kiinni hatun sisälle. Laita koneeseen lisäksi vähän muuta pyykkiä, esimerkiksi kaksi kylpypyyhettä. Varo kuitenkin täyttämästä konetta liikaa. Eri pesukoneissa villa voi huopua eri tavalla. Pesun jälkeen hattu on epämääräinen, kutistunut möykky, joka saadaan oikeaan mittaan voimakkaasti sitä vetämällä ja käsissä muotoilemalla. Vedä hatun kulmia leveämmäksi kuin hatun suu. Voit muotoilla hattua myös päässäsi heti otettuasi sen koneesta, koska villa ei tunnu märältä. Jos hattu on liian suuri, leikkaa kuivuneesta hatun reunasta A:n muotoisia kiiloja pois ja ompele lovi kiinni ompelulangalla. Prässää hattu kostean liinan läpi silittämällä.

« takaisin

Kommentoi

Nimesi :
Sähköpostisi :

Teksti :

Vahvistuskoodi:
CAPTCHA Image

Päivitä:

Reload Image

Anna koodi::