PUULOOLIA JÄTEPUUSTA

Liikala Mervi 17.04.2016 15:43:30

Viime syksynä koululla siivottiin sisustajien salia meijän "ekaluokkalaisten" käyttöön. Puutavaraa oli lähdössä paljon jätelavalle. Bongasin kasasta metrin pitusia täydellisiä höylättyjä lautoja, jotka päätin heti takavarikoida omaan käyttöön. Olin nähny netissä helepon ohjeen puuloolien tekoon ja mikä parasta, mulla sattu olemaan vielä lainassa Kaivelin Vaijalta sirkkeli ja naulapyssy! Koulupäivän päätteeksi pakkasin lauan pätkät Avensiksen takakonttiin. Muistaakseni heti ekana iltana sahalin lautoja pätkiks ja paukuttelin ensimmäiset loolat kasaan.

Eka loola tuli tuli tehtyä ihan mittatilauksena keittiöön pesuainepulloille. Muut loolat päästelin menemään ihan mielen mukaan eri kokosiks. Kun höylätty lauta loppu, kaivoin vajan perältä kaiken maaliman lauanpätkiä. Jopa Kaivelin veljeltä jääneet lämpökäsitellyt lauepuut kelepas loolien tekoon! Se on vähän sillälailla, että ku ruvetaa hommiin, sitä sitte tehää urakalla... Ja loolia tuli noin parikymmentä.

Tein laatikot niin, että sahasin mieleni mukaan 2 pohjalautaa. Seuraavaks sahasin 2 päätylautaa, joitten pituus määräytyy pohjalautojen leveyen mukaan. Paukuttelin paineilmanaulaimella päädyt pohjalautojen päihin kiinni. Sivulautojen mitta on heleppo mitata, kun päädyt on kiinni. Eli sivujen mitta on päätylautojen paksuus + pohjalautojen pituus. Sivut naulasin naulaimella alalaijasta pohjalautoihin kiinni ja vielä sivut päätyihin, niin kestää. Olikohan vaimeammin selitetty, kun oikeasti on? Kuvista loolien periaate ehkä seleviää helepommi.

Osan pintakäsittelin Mastonin tumman pähkinän värisellä petsilakalla, osan Ikean harmaalla petsillä ja osan Osmon pyökin värisellä puuvahalla. Kuivumisen jäläkeen hioin pintoja kuluneen näköseks ja naulasin huopanauloja kulumiin. Osaan loolista laitoin yhestä puretusta puukehikosta löytyneitä ruosteisia kulumarautoja.

Näissä loolissa on kiva viiä jotain viemisiä tai antaa ihan sellasenaa. Osan näistä oonki antanu viemisinä Pohojanmaalle, yksi meni kummipojan ristiäislahjassa. Yhen loolan täytin kaikenlaisilla joulujutuilla ja vein joulukukan asemasta Kaivelin mutsille.

Tällä viikolla siivouspäivän päätteeks sain idean kiinnittää pari isoa loolaa keittiön seinälle. Niistä tuliki tosi kivan näköset. Asettelin niien sisälle kaikkea nättiä vanhaa roinaa. Rustiikkiset loolat sitoo nyt keittiön kivasti talon muihin huoneisiin.  Ensin loolat oli seinällä tasan samassa linjassa. Sitten päätin yrittää miellyttää enemmän Kaivelia ja asetin loolat vähän eri linjaa. Kaiveli on sellanen "epäsuora" tyyppi, mm. tekstin fontti pitää aina olla esim. kursivoitu ja tavarat mielellää eri tasossa. Ja vaikka vähä etukätee pelekäsin, loolat sai Kaivelin kehut!

 

 

 

 

   

 

 

 

♥ Mervi ♥

« takaisin

Kommentoi

Nimesi :
Sähköpostisi :

Teksti :

Vahvistuskoodi:
CAPTCHA Image

Päivitä:

Reload Image

Anna koodi::