DIY KUKKALAATIKOT JÄTEPUUSTA

Liikala Mervi 18.06.2017 11:40:39

Viime kesänä sain tutultani Susannalta viestiä, että olis vanhaa jätepuuta tarjolla. Puut oli purettu vanhoista puulavoista. En tiiä mistä Susanna oli alun perin saanu ajatuksen siitä, että mää tykkäisin vanhasta puusta. Hmmm...

Ideoin talaven mittaan puiden jatkokäyttöä moneenki kivaan projektiin, mutta vasta tänä kesänä puille tuli hyvä kohe. Myö ollaan asuttu täällä maaseudun rauhassa nyt 4 vuotta. Joka kesä ollaan isännän kanssa mietitty, että asvaltoidulle ja kivetylle etupihalle pitäis saaha ISOT kukkaruukut. Kukkaruukkuja on kallattu joka kesä puutarhamyymälöistä tuloksetta. Tänä kesänä oman jiirisirkkelin saannin myötä ehotin isännälle kukkalaatikoitten tekoa ite vanhasta puusta.

Googlettelin netistä ohjeita puisten kukkalaatikoiden tekoon. Löysin huonosti ohjeita, mutta kuvista sai kuitenki hyvin ideasta kiinni. Innostuksissani en määkää hoksannu ottaa työn vaiheista kuvia, mutta yritän kertoa lyhyesti miten laatikot on tehty.

Varastossa olevat puut oli keskimäärin 115 - 130 cm pitkiä. Koska laatikoista mahollisimman isot, pitkän sivun pituudeksi päätin 110cm. Laatikoiden syvyydelle päätin ottaa mitaks 55cm, sillä yhestä pitkästä lauasta sai just kaks tuollasta lyhyttä pätkää. Laatikoiden korkeudeks tuli neljällä 10cm laualla 40cm. Jalan pituuden päättelin niin, että laatikon korkeus + 10cm jalan pituus = 50cm. Laatikoiden sivuihin jouvuin käyttää kahta leveämpää lautaa, joten sivuihin tuli vaan kolome lautaa päällekkäin.

1. Ensiks sahasin kaikki pitkät lauat kahteen laatikkoon = 16 x 110cm. Uuella jiirisirkkelin pöytään sai heleposti mitattua stopparin niin, että lauoista tuli saman mittaset iliman erillistä mittaamista.

2. Seuraavaks sahasin 8 x 40cm pystylautaa, 12 x 55cm sivulautaa ja 8 x 50cm jalakalautaa. Viistin jalakalautojen päät 45 asteen kulumassa, jotta niihin tulis viimeisteltyä näköä. Käytin jalakalautana leveämpää ja paksumpaa lautaa.

Puiden sahaus käynnissä

3. Asetin 4 sivulautaa maahan ja kiinnitin molempiin päihin pystylaudat ruuveilla kiinni. Käytin apuna suorakulummaa, jotta sivuista tulis suorat. Tein näin jokaiselle neljälle sivulle.

4. Asetin 2 sivua pystyyn (pystylauat jää sisäpuolelle) ja ruuvasin sivulaudat niiden päihin kiinni. Sivut jää päätylautojen sisäpuolelle. Käytin suorakulumaa. Tein näin kummallekkin laatikolle.

5. Kiinnitin jalakapuut kehikon pitkille sivuille, jotta päätylutojen päät meni jalakalautojen alle piiloon.

6. Sahasin laatikon sisälle tukipuut kiertämään kehikkoa. Tukipuut on ruuvattu sisäpuolelta kiinni. Tukipuiden pälle sahasin lautoja, jotka kiinnitin tukipuihin viimeistelynaulaimella.

Laatikon rakennetta sisäpuolelta ennen pohjalautoja

7. Sahasin laatikoiden päälle jiiriin sahatut kehykset. Kiinnitin kehykset puuliimalla ja viimeistelynaulaimella.

8. Jotta laatikoissa olevat kasvit ei paleltuis talavella, leikkasin styroksista sopivat palat laatikon sisäsivuille ja pohjalle. Styroksin päälle leikkasin vielä paksusta jätesäkistä sopivan kokoset muovipalat. Tein laatikoitten pohjiin pari reikää, jotta ylimääränen vesi pääsöö valumaan pois laatikoista.

Kasvien valinta oli aika vaikeaa hommaa, sillä valinnan varaa on tuhottomasti. Halusin laatikoihin puut, jotain monivuotista perennaa ja vuojen ajasta riippuen kesäkukille/kanerville. Omalta pihalta löyty liian isoks kasvanu sinikuunlilja. Otin liljasta puolet pois ja jaoin sen kahtia. Sinikuunliljan lisäks ruukkuihin tuli monivuotista punasta värililjaa ja suikeroalpia, puuks riipparaita ja kesäkukka-alueelle vaalean punaset hortensiat. Somisteeksi lisäsin ruisteiset lyhyt ja muurarin lastan. Isäntä ei oikee ymmärtäny noitten somisteitten päälle, mutta musta ne on tosi kivat!

Laatikot valmiina!

Laatikot sijotettuna tarkasti oikeaan kohtaan

Laatikot "täytettynä"

 

 

ja somistettuna!

 Puuta jäi just ja just sen verran, että sain tehtyä takapihan säilytyslaatikkoon uudet saranalliset kannet. Näistä kuvia sitten ensi kerralla. Nyt nautitaan lämpysistä kesäpäivästä!

♥ Mervi ♥

 

« takaisin



KOMMENTIT

Mailis  19.06.2017 12:00:13

Ei mennyt opiskelut hukkaan.Hienot!!

Mervi Roosmari.fi  20.06.2017 19:06:11

Kiitti!! =)



Kommentoi

Nimesi :
Sähköpostisi :

Teksti :

Vahvistuskoodi:
CAPTCHA Image

Päivitä:

Reload Image

Anna koodi::