BETONIPÖYTÄ DIY

Liikala Mervi 22.08.2017 19:58:01

Ite valettu betonipöytä on ollu vissii jonki aikaa in juttu. Munki on tehny mieli kokeilla minkälaisen saisin aikaseks. Löysin kivan pöyän mallin netistä ja päätin lähteä imitoimaan sitä.

Nykyään on jo olemassa kaikenlaisia valmiita muotteja (esim. Z Counterform) tason valamiseen. Netistä löytyy myös roppa kaupalla ohjeita valamiseen ja kehikon tekemiseen. Kannattaa napata ne itelle luultavasti parhaiten sopivat ohjeet ja lähteä ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Näin minäki tein.

Mun pöydän betonikannen koko on (l x p x k) 41 x 41 x 3,3cm. Puukehikko on (l x p x k) 41 x 41 x 47cm. Ostin laastisäkin ja puutavaran K-raudasta.

Valukehikon tein ylimääräisestä melamiinipintaisesta vaatekappin hyllylevystä ja pöyän runkoa varten ostetusta 33 x 33 x 2400mm höylätystä puutavarasta. Laitoin teipit kiertämään reunoja, koska ajattelin, että betoni irtoaisi kuivuttuaan puusta helpommin. Ruuvasin ensin kehikon kasaan ja sitten kehikon kiinni hyllylevyyn 4 x 45mm ruuveilla. Öljysin ruokaöljyllä sivut ja pohjan.

OMAT HUOMIOT: 1: ehottomasti teippi > nurkista tuli nätin pyöreät, 2: tiivistä hyllylevyn ja puuosien sauma silikonilla > saat nätimmän ja tasasemman reunan, 3: pyyhi ylimääräinen öljy pois kuivalla rentulla.

Laastin tekemiseen: laastiämpäri, sementtilaasti S30 25kg säkki, laastivispilä ja akkuporakone, vettä ja pieni lasta. Sekotin laastin pussin ohjeen mukaan (41 x 41 cm kanteen käytin noin puolet laastista). Laskin kehikkoon tarvittavan laastin litramäärän ja varmistin, etttä laastia on vähän yli tarvittavan. Laastin pitäisi olla sopivaa, kun siitä saa pyöritettyä käsissä pallon. Ylimääräsestä laastista valoin vanhoihin lasisiin Ikean tuikkukippoihin kynttilän jalkoja tuikuille. Tiedoksi vain, että laasti ei muuten sitte irtoa irtoa lasista Noh, nämä lasiset tuikkukipot löyty seuraavaa kirpparia varten pakatusta laatikosta, joten no harm done!

Nostelin laastin käsin kehikkoon. Painelin laastia alustaan kovasti kämmenillä painaen. Päätin, että en laita laastin sisään rautaverkkoa. Uumoilin, että tämän kokoluokan laatta kestäisi ilman sitäkin. Ja hyvin kesti! Ilmakuplia neuvottiin ottamaan pois mm. paukauttamalla kehikkoa lattiaa vasten useasti tai täryyttämällä esim. hiomakoneella (ilman paperia) kehikon reunoja ulkopuolelta. Mä kokeilin molempia. Kun ilmakuplat nousi pintaan tasoitin pinnan leveällä lastalla. Ilmakuplia jäi silti, mutta ei minusta liikaa. Kastelin sumupullolla betonia kerran päivässä. Irrotin puurimat reunoilta kuivumisen toisena päivänä, mutta en vielä koskenu betoniin. Annoin betoni kuivua neljä päivää ennen kääntämistä.

Betonin kuivuttua hioin betonin pintaa ja reunoja käsin P120 hiomapaperilla. Kuten huomioissa mainihtin, en ollu oikeen tyytyväinen yläreunaan. Reunasta tuli vähän rosonen, mutta tämähän on "kokeiluversio".

Ohjeissa kehotettiin lakkaamaan, öljyämään tai käsittelemään betonin pinta likaa hylkiväksi. Kokeilin betonin pohjaan Mastonin väritöntä petsilakkaa ja parafiiniöljyä. Seuraavana päivänä päätin, että parafiiniöljyllä tehty näytti paremmalta. Levitin reilusti parafiiniöljyä betonin pintaan ja jätin kuivamaan kolmeksi päiväksi.

 

 

Ruuvasin ja liimasin puukehikon kasaan.

Kittasin ruuvin reiät ja nurkat. Hioin nurkat kitin kuivuttua ja maalasin Helmi 30 mustalla kalustemaalilla.

OMAT HUOMIOT: 1) Maali oli huippu hyvää, 2) huolehi, että joka nurkka tuloo vaateriin!!

 

 

 Kesävaja oli tosi kiva paikka kuivatella betonia ja maalata kehikkoa.

 

Isäntä ei oikein ymmärrä tämmösten betonipöytien päälle ja anto alun perin vastahakosen luvan tuua pöytä terassille. Kannoin pöyän kuitenki uhmakkaasti sisälle ja tuumasin isännälle tuovani pöyän sisälle ihan vaan kuvauksia varten.

 

 

 

 

Järjestelyguru Marie Kondo kehottaa, loppupelissä kannattaa säilyttää vain sitä mikä tuottaa sinulle oikeasti iloa.

Ja tämähän muuten tuottaa!

Mervi

« takaisin

Kommentoi

Nimesi :
Sähköpostisi :

Teksti :

Vahvistuskoodi:
CAPTCHA Image

Päivitä:

Reload Image

Anna koodi::