JYTKY PATALEIPÄ JA PADAN TAIVUTUSTA

Liikala Mervi 03.05.2015 10:41:13

Näin jo viime syksynä pataleivän ohjeen Annen Liian hyvää - blogissa. En ollu koskaan ennen kuullukkaan moisesta leivästä ja ajatus melekeen itestään valamistuvasta leivästä kuulosti aika mahtavalta.

Vasta nyt vapuksi innostuin kokeilemaan tuota leipää. Vaikka Annen blogissa oli ohjeita myös tuunattuihin versioihin, linkki tässä, päätin lähteä liikenteeseen ihan perusohjeella. Varmuuen vuoks.

Perusohjeessa ainekset on:

7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä (42-44ast)

Illalla sötkötin ainekset keskenään. Veteen hiiva ja suola, päälle jauhot. Nopea sötkötys ja homma valamis. Taikinan laitoin yöks savipataan ja vejin ohjeen mukaan tuorekelmua paan ympäri. VINKKI: jos et halua pestä uuniin laitettavaa savipataa aamulla, laita taikina erilliseen vatiin kohoamaan!!

HUOM!! Sana padan tulee siis mm. Vimpelissä suusta ulos muodossa paan, kun se täällä Orimattilassa päin sanotaan paran. Ensimmäisen kerran Kaivelin kanssa tuosta paasta keskusteltaessa monologi meni suurin piirtein näin: Kaiveli huutaa keittiöstä: missä se makarooni on? Minä olohuoneesta: siellä paassa. K: missä paassa? M: no siellä paassa. K: mikä v...n paa? M: ai sori, siis iellä PA-DAS-SA, siellä pöydällä... K: puhu Suomea!!

Aamulla herättiin kukonlaulun aikaa, vaikka Vappupäivänä olis ollu aikaa nukkuakki. Minä heitin aamutakin päälle, väänsin uunin 225 asteeseen ja raavin savipaasta turvonneen taikinan ulos. Ja kuten vinkkasin, minä jouvuin pestä tuon savipaan, koska taikina oli kiinni paan reunoissa. Taittelin taikinaa pari kertaa jauhotetulla pöyällä ja muotoilin pallon muotoon. Koska en lukenu ohjetta tarkasti, pata ei ollu uunissa taikinan käsittelyn aikana. Kun huomasin sen, päätin samalla myös etten jaksa ootella puolta tuntia taikinan kohoamista. Kippasin pallon siis suorilta savipataan, kansi päälle ja uuniin. Väänsin ajastimen 30 minuuttiin ja kämmin takasi sänkyn Kaivelin kainaloon. 30 minuutin päästä otin kannen pois paan päältä ja siitä 15 minuutin päästä pataleipä oli valamis!! Ja ihan vielä leivän näkönen oli!!

Kuori oli kova ja sisältä leipä oli ihanan kostea. Tulikohan kosteus ehkä siitä, ettei leipää kohotettu ennen uuniin menoa? Joka tapauksessa leipä maistu hyvältä. Leipäpala paino tosi paljon ja isäntä kehaskin leivän olevan tosi jytkyä.

 

Seuraavan kerran kokeilen tehä tätä pataleipää siemenillä ja valakosipulijauheella maustettuna. Koska tykkäsin siitä jytkystä, taidan jättää pois koko kohotusvaiheen ens kerrallaki!!

♥ Mervi ♥

 

« takaisin

Kommentoi

Nimesi :
Sähköpostisi :

Teksti :

Vahvistuskoodi:
CAPTCHA Image

Päivitä:

Reload Image

Anna koodi::INFO

Ethän käytä kuvia ilman lupaani!


LATEST IN CATEGORY
ARCHIVE