Kaakkuja raparperistä

Mervi Liikala 24.07.2011 16:33:01

Tämä kesäkuun alku on siitä ihanaa aikaa, että työkaverit tyrkyttää raparperiä. Ja minähän otan mitä tuuaan. Raparperi on ihana siinä mielessä, että sitä voi pakastaa. Pakastaminen teköö raparperistä vetistä, mutta näissä ohjeissa siitä ei oo haittaa.


Ensimmäinen kakku on alkukesän unelmakakku, Vanilja-raparperikakku. Kaakun pohjasta en ihan hirvesäti tykänny ja kakun raparperisössä oli ehkä hiukan liian hapanta. Kaivelikin maisto pari palaa, sano että ihaan hyvää. Pääosin kakku meniki mun kurkusta alas. Ohje kuvineen ja koristelumalleineen löytyy Kinuskissan sivuilta.

Vinkki: vanilijatangon putkilosta tuli tosi hyvä meikkisiveltimen hylsy!!

Vanilja-raparperikakku

Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

Raparperitäyte:

500 g raparperia
2 rkl perunajauhoja
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria

Vaniljatäyte:

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 maustemittaa vaniljajauhetta
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Kermavaahto:

1 ½ dl Flora Vispiä
1 tl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta

Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunan alaosa (siihen asti, johon pohjataikina ulottuu).

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

Pese raparperit ja kuori niistä ulommainen kerros. Leikkaa paloiksi. Sekoita joukkoon perunajauho ja levitä pohjan päälle.

Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu karamellimaiseksi. Kaada raparpereiden päälle. (Näissä kuvissa seosta on keitetty hieman liian vähän aikaa ja se on vähän löysää.)

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä. Huom: vuoan alle kannattaa laittaa foliota suojaksi vuoasta tihkuvan nesteen varalta.

Putsaa vuoan sisäreunoja, mikäli niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain. Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä – näin valmis kakku on helpompi irrottaa siististi vuoasta.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljajauhe. Vatkaa vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri.

Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.

Ripottele pinnalle koristeeksi vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemeniä.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Sekoita kermaan sokeri ja lisää vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhe. Pursota kakun päälle rengas.

Asettele kermavaahtorenkaan päälle vaniljankukkia ja suklaasta tehtyjä vaniljatankoja.

 

Toinen kakku on ilmaveivi Kinuskikissan tapaan, Raparperi-valkosuklaajuustokakku. Pohjaan ei tullu mansikkadominoa vaan ihan tavallista vanilijadominoa, koska Dominon kesäkassissa ei ollu mansikkaa!! Raparperikiisseli sopii ihanasti täytteeseen ja Kaivelikin tykkäsi. Ensin se epäröi kovasti juustokakun maistamista. Mansikat ois saanu olla kotimaisia ja niitä olis saanu olla vielä enemmän! Ihanan makusia. Ohje ilmaveivin tekemiseen löytyy taas sieltä Kinuskikissan sivuilta.

Raparperi-valkosuklaajuustokakku

Vuoan pohjalle:
n. 200 g mansikoita

Raparperikiisseli:
500 g raparperia
2 ½ dl sokeria
½ dl maissitärkkelystä

Täyte:

5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
2 valkuaista
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Keksipohja:
200 g mansikkadominoita
75 g margariinia

Peitä irtopohjavuoan pohja kelmulla ja sivele reunoille ruokaöljyä. Halkaise/siivuta mansikat ja asettele niitä vuoan pohjalle.

Kuori raparpereista ulommainen kerros ja leikkaa ne paloiksi. Laita raparperit kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet. (Raparpereita ei kannata keittää hajoamispisteeseen, sillä palat ovat kivoja sattumia täytteessä!) Ota desilitramitalla kattilasta noin puoli desiä lientä ja sekoita siihen maissitärkkelys. Kaada takaisin kattilaan ja jatka keittämistä noin minuutti. Anna raparperikiisselin jäähtyä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mausta kuohukerma vaniljasokerilla ja vaahdota. Erottele valkuaiset ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Pehmitä tuorejuusto kulhossa vatkaimella sekoittaen ja yhdistä valkosuklaasulan kanssa.

Sekoita kermavaahto, valkuaisvaahto, tuorejuusto-valkosuklaaseos ja raparperikiisseli keskenään.

Laita sitruunamehu ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen.

Nostele täyte vuokaan mansikoiden päälle. Ravista vuokaa, jotta täyte asettuu mansikoiden ympärille. Anna kakun hyytyä jääkaapissa kolme tuntia.

Murskaa dominot tehosekoittimessa tai kaulien. Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon keksimurska. Levitä seos hyytyneen täytteen pinnalle. Irrota kakku samantien vuoasta – keksipohja halkeilee herkästi, jos se ehtii kovettua. Käytä irrottamisessa apuna ohutta, muovista lastaa ja poista sitten vuoan reunus kakun ympäriltä.

Laita päälle kakkulautanen ja suorita ilmaveivi.

« takaisin





Kommentoi

Nimesi :
Sähköpostisi :

Teksti :

Vahvistuskoodi:
CAPTCHA Image

Päivitä:

Reload Image

Anna koodi::